GESCHIEDENIS VERF EN VERFPRODUCTIESYSTEMEN

De eerste bekende schilderijen  zijn tussen 20.000 en 25.000 jaar geleden in grotten in Frankrijk en Spanje gemaakt met  beschikbare natuurlijke kleurstoffen zoals natuurlijke aardpigmenten, houtskool, bessensap, reuzel,  bloed en milkweed sap.

Verf werd voor het eerst gebruikt als een beschermende laag door de Egyptenaren en Hebreeën op het hout van hun schepen. Tijdens de Middeleeuwen werden beschermende coatings van verf, vanwege schaarste, in de praktijk alleen toegepast op winkelfronten en borden. Rond dezelfde tijd begonnen kunstenaars hars met olie te koken om mengbare verf te verkrijgen. Kunstenaars van de vijftiende eeuw waren de eersten die drogende oliën toevoegden om te schilderen. Lijnolie werd het meest gebruikte oplosmiddel totdat dit werd vervangen door synthetische stoffen tijdens de twintigste eeuw .

In Boston rond 1700, bouwde Thomas Kind de eerste Amerikaanse verfmolen, een granieten trog waarin een granieten bal (Ø 0,5 meter) rolde, voor het slijpen van pigment . De eerste lakpatent werd afgegeven voor een whitewash, een product in water gebluste kalk.

In 1865 verkreeg DP Flinn een octrooi voor een watergedragen verf die ook zinkoxide, kaliumhydroxide , hars , melk en zaadolie bevatte. Na de eerste commerciële verfmolens met granieten bal kwamen molens met een buhrstone wiel.

In de praktijk bleven deze molens alleen pigment slijpen (de gebruikers mengden de pigmenten thuis zelf tot verf) . Het was pas in 1867 dat de fabrikanten het pigment zelf voor de consument tot verven ging mengen.

De twintigste eeuw heeft de meeste veranderingen in verfsamenstellingen  en verfproductiesystemen gezien. Tegenwoordig worden ……

verfproductiesystemen maatwerk

Lees meer op http://www.madehow.com/Volume-1/Paint.html.