IEDEREEN MOET KUNNEN GENIETEN VAN MELK

Lactosevrije melkproducten bestaan al langer, alleen de smaak daarvan maakte een probleem. Campina heeft daarom de consument erbij betrokken om uit te zoeken hoe ze het konden verbeteren. Na veel onderzoeken blijkt dat met name vrouwen een probleem ervaarden met lactose-intolerantie. Zo hadden ze een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dat zorgde voor een sociale afstand. Ze wouden niets liever dan er weer bij horen.

Verwerkt in babyvoeding

Lactose die gefilterd word, komt uiteindelijk in babyvoeding. De vraag naar kindervoeding in Azië en Afrika blijft stijgen. Baby’s hebben namelijk behoefte aan lactose dat gelijk is aan de het moedermelk. Dat gehalte is zo’n 7 procent. Koemelk heeft maar een gehalte van 4 tot 5 procent lactose. Momenteel is er een voorstel om lactose, naast eiwit en vet, apart te waarderen in de melkprijs. Dat houdt in dat melkveehouders uitbetaald krijgen op basis van de geleverde kilo’s (eiwit:vet:lactose als 10:5:1) . Op 17 december wordt hierover een besluit genomen. Per 2014 zal de nieuwe uitbetaalmethode dan voor 3 jaar vast komen te staan.

Filtertechniek

In totaal nam het werk een jaar in beslag. Daarbij was de smaak het allerbelangrijkste. Maar hoe kon de afdeling ervoor zorgen dat de melk minder zoet smaakte?

“Bij andere lactosevrije melkproducten wordt het enzym lactase toegevoegd, dat is om de melksuiker lactose af te breken. Het nadeel daarvan is dat de melk zoeter wordt”, weet Van der Vleuten. Daarom hebben ze een speciale filtertechniek toegepast om zo de lactose uit de melk te filteren. Aan het resterende deel werd dan lactase toegevoegd. Na vele testen werd het resultaat voorgelegd aan een consumentenpanel. De melk werd getest door personen met zwaar lactose-intolerante en door een testpanel dat verschillende melkmerken, met en zonder lactose, blind testte. Uit de test bleek dat de gewone Campina en de Campina Lactose Vrij niet veel van elkaar verschillen. Ook waren er consumenten in het testpanel die zelf niet wisten dat ze lactose-intolerant waren, maar er tijdens de test achterkwamen. Daarom maakte Campina een website waarop consumenten zelf kunnen testen of ze lactose-intolerant zijn. Verder staan er nog veel recepten op die je met lactosevrije melk kunt maken. Op www.campinalactosevrij.nl  staan ook de diëtisten in Nederland die met een melkproducent samenwerken.

Lactose-intolerantie

In Nederland hebben zo’n 1,7 miljoen mensen een lactose-intolerantie. Een groot deel daarvan heeft wel symptomen van lactose-intolerantie maar is zich er niet van bewust. Na het nuttigen van lactose producten maakt het lichaam het enzym lactase aan. Maar soms is het lichaam niet meer in staat om het enzym aan te maken en dan volgen er maag- en darmklachten. In Azië en Afrika is tot zo’n 90 procent van de bevolking intolerant. In Nederland is dat slechts één op de tien mensen. Lactose zit naast zuivel ook in producten zoals frisdranken, brood, bouillonblokjes, kant-en-klaargerechten en medicatie.

Feestje

In de reclamespotjes van Campina lactosevrije melk is te zien hoe mensen zitten te genieten van de melk die ze lang niet hebben kunnen drinken. “Melk drinken moet voor iedereen een feestje zijn”, vinden de mensen van de marketing. Vaak zie je op glutenvrije of lactosevrije producten ook sombere etiketten. Mensen kunnen zich daardoor anders voelen, daarvoor heeft Campina ervoor gekozen om een vrolijk etiket op het melkpak te zetten. Het melkpak is dan ook gewoon naast de andere soorten melk van Campina te vinden.
Bron: Eisma Voedingsmiddelenindustrie