VERSCHILLEN TUSSEN DE SOORTEN MELK

Je hebt allerlei verschillende soorten melk. Maar wat is het verschil nou eigenlijk? Hieronder ziet u het overzicht van de verschillende soorten melk.

Melk is verkrijgbaar in vier vetgehaltes. Ze bevatten alle vier wel dezelfde voedingsstoffen, zoals calcium, koolhydraten en eiwitten, maar ze bevatten verschillende vetgehaltes.

  1. Boerenlandmelk: -+ 4% vet
  2. Volle melk: Tenminste 3,5% vet
  3. Halfvolle melk: Tenminste 1,5% vet
  4. Magere melk: Maximaal 0,5% vet

Biest

De koe geeft zes dagen lang biest als een kalfje is geboren. Biest is iets dikker en geler van kleur, omdat het meer vitamine A, eiwitten en vetten bevat. De weerstand van het pasgeboren kalf moet door die stoffen zo snel mogelijk verhogen. Ook is biest geschikt voor mensen. Zo kan je er pap of pannenkoeken van maken. Biest word omgeschreven als extreem zacht en romig, verder valt de smaak van biest nergens mee te vergelijken. Het is nog nooit iemand gelukt om biest na te maken. Als je biest eens een keer wil proberen moet je wel even langs de boer, want supermarkten verkopen het niet.

Lang houdbare melk

Lang houdbare melk ontstaat door de melk te steriliseren. Deze pakken hoef je niet in de koeling te bewaren en het bevat dezelfde voedingsstoffen als verse melk.

Melkpoeder

Melkpoeder ontstaat door al het water uit melk te halen. Als je melkpoeder goed verpakt is het jaren houdbaar buiten de koelkast.

Condensmelk

Condensmelk ontstaat door een groot deel van het water uit de melk te halen. Vaak wordt het ook gesteriliseerd en in blik verpakt, hierdoor is de melk erg lang houdbaar. Vooral in landen waar niet overal koeling mogelijk is en de transport lang duurt is dit erg nuttig. Door deze melk kunnen mensen in de hele wereld het krijgen. Zelfs in landen waar geen koeien gehouden kunnen worden vanwege het klimaat. In condensmelk zit meer eiwit en calcium dan in normale melk.