GLOBAL FOOD SAFETY INITIATIVE (GFSI)

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) is een wereldwijd initiatief van samenwerking tussen belangrijke retailers, voedselproducenten, overige bedrijven uit de voedselketen en wetenschappelijke en andere deskundigen op voedselveiligheidsgebied.

GFSI heeft als doel wildgroei van voedselveiligheidscertificaten tegen te gaan. Dit door het vaststellen, standaardiseren en implementeren van voedselveiligheidsnormen en richt zich op uniformiteit tussen de landen. Ook het stimuleren van overheden om meer activiteiten te bewerkstelligen op het gebied van voedselveiligheid in de gehele voedselketen hoort hierbij.

GFSI erkent de volgende normeringssystemen voor voedselveiligheid :

HACCP – deze norm analyseert gevaren en beheerst de kritische punten. Is internationaal erkend maar wordt met name in Nederland veel gebruikt.

BRC - is gebaseerd op HACCP maar stelt meer harde eisen. Deze wordt met name geëist door Engelse klanten en bedrijven die aan Engeland leveren.

IFS - eis met name voor toeleveringsbedrijven aan Franse en Duitse klanten. Ook is de IFS gebaseerd op HACCP maar stelt ook hardere eisen. Heeft met BRC veel overeenkomsten maar ook enkele verschillen.

FSSC - is een door veel partijen internationaal erkend voedselveiligheidscertificaat.

Meer informatie over GFSI  vindt u onder :

www.mygfsi.com

GFSI wereldwijd vaststellen, standaardiseren en implementeren voedselveiligheidsnormen.